Mobile Logo

Mobile Logo

КУЛТУРНИЯТ ИНСТИТУТ В БЕРЛИН ПРЕДСТАВЯ ДЖАЗ КОНЦЕРТ НА АСЕН ДОЙКИН И ВЛАДИМИР КЪРПАРОВ
Нюз БГ Репортер -  Иван Върбанов


Джаз в Българския културен институт в Берлин!

Инициативата, която заложи в концепцията си за развитие на институцията ни в германската столица - директорът Борислав Петранов, има своето успешно продължение. На 29 ноември от 19:00 часа е следващата музикална проява - джаз концертът на Асен Дойкин (пиано) и Владимир Кърпаров (саксофон). 


И двамата виртуозни инструменталисти са забележителни композитори и аранжори. Музиката на Кърпаров и Дойкин обещава незабравимо музикално преживяване, което е украсено с много импровизация и завладяващо музикално взаимодействие.

Програмата се състои от собствени композиции, които се характеризират със съчетаването на съвременен джаз и ритмичната и мелодична цветност на виталния български фолклор. 

КОИ СА ДВАМАТА ВИРТУОЗИ?
Владимир Кърпаров е роден през 1977 г. и израства в София. Започва да свири на саксофон на 12 годишна възраст. Учи в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" в София – специалност джаз и поп музика, а от 1999 г. във Висшето учебно заведение по музика и театър в Хамбург. През 2001 г. се премества в Берлин, където завършва музикалната консерватория „Ханс Айслер“. Колкото по-дълго живее далеч от родината си, толкова по-интензивно се занимава с българския фолклор, който от тук нататък ще се превърне във формираща част от неговата музика. Владимир Кърпаров е свирил и гастролирал с музиканти като Иво Папазов, Георг Брейншмид, Аркадий Шилклопер, Петер Херболцхаймер и много други знаменитости от американската, западно и източноевропейската джаз и фолклорна сцена.От 20 години Асен Дойкин присъства активно на музикалната сцена в Ню Йорк, където работи като джазпианист, композитор, продуцент и преподавател. След като завършва музикалното училище в Пловдив, през 1995 г., Асен спечелва стипендия на световно известния Музикален колеж „Бъркли“ в Бостън. По това време, той е удостоен с престижната награда за джаз изпълнение (Jazz-Performance) и получава стипендията на Джеси Стоун. Репертоарът му се състои главно от джаз, класическа музика на 20 век и български фолклор. След дипломирането си Асен се премества в Ню Йорк, където записва и свири с някои от най-изтъкнатите съвременни музиканти на джаз и световната музикална сцена, включително с Пино Паладино, Джо Лок, Бени Моупин, Ели Дегибри, Майрън Уолдън, Ури Гурвич и Петър Славов.
Асен Дойкин преподава в Музикалното училище във Верона и е гост-лектор на майсторски класове в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън и в Кралската музикална академия в Стокхолм.

29 ноември, 19:00 часа / Вход: свободен

Публикуване на коментар

0 Коментари