15 март, 2020

ВИРУСОЛОГЪТ ПРОФ. Д-Р ЗЛАТКО КЪЛВАЧЕВ: АНТИВИРУСНИТЕ СВОЙСТВА НА ВИНОТО СА ИЗВЕСТНИ ОТ ДРЕВНОСТТАЕкатерина Кючукова, Пловдив

Вирусологът проф. Златко Кълвачев твърди: „Антибактериалните свойства на виното са известни от древността: различни бактерии губят болестотворните си качества след 30-40 минути контакт с червено вино“. Той коментира, че „майсторски приготвеното и добре съхраняваното вино е богато на вещества, които в тялото действат като дезинфектанти (спират развитието на инфекциозни агенти) и антиоксиданти (блокират силно реактивните свободни радикали в клетката)“. 

Според учения най-подходящи за консумация са червените вина. Те са с най-богато съдържание на антивирусни субстанции.

В процеса на стареене, във виното протичат процеси на полимеризация на фенолните съединения. При това вкусът на виното се “заглажда” и става типичен за отлежалите вина. Например, ако през 2020 г. се консумира червено вино от реколта 2017 г., което е бутилирано в края на 2019 г., то това вино е претърпяло между 7- и 10-кратни насищания с кислород и е намалило до около 30 – 40 % активността на антивирусните субстанции. Следователно, позволяваме си да препоръчаме за консумация червени вина, които са с пълно тяло, отлежавали в дъбови бъчви поне 8-10 месеца и бутилирани около година след гроздобера“, препоръчва проф. Кълвачев. 

Той поясни, че „според общоприетата дегустаторска терминология усещането, което виното оставя в устната кухина се сравнява с “тяло”. Леките вина са със “слабо тяло”, докато тези, богати на багрилни и вкусови вещества, придават усещане за пълнота“. 

Учените препоръчват умерена консумация на вино – от една до три чаши дневно (една с обяда и 1-2 с вечерята), като стандартната чаша вино е с обем 150 мл.

Някои качества на виното, доказани от научни изследвания потвърждават забавянето процесите на стареене в клетката, задържа дегенеративните процеси в невроните, подпомага преодоляването на вредните ефекти от стреса и хроничната умора.

Известни са и качествата на виното да стимулира производството на стомашен сок и да повишава апетита. Според статистиката, при умерените консуматори на Дионисиевата напитка, се забелязва по-слабо предразположение към инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, различни заболявания на нервната система, като синдром на Алцхаймер, паркинсонизъм, както и имунни заболявания.

Проф. д-р Златко Кълвачев е роден в Асеновград. Завършва медицина в София през 1980 г. Започва работа като военен лекар в Русе. От 1983 до 1986 г. е редовен докторант по вирусология във Военномедицинска академия, където успешно защитава докторска дисертация. В периода 1994 – 2001 г. работи като вирусолог в Института за научни изследвания в Каракас, Венецуела и работи в лабораторията по вирусология. Автор е на повече от 150 научни публикации и изобретения. Специализирал е в Русия, Финландия, Индия, САЩ и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар