Представители на Българската православна църква посетиха държавния секретар на Светия Престол във Ватикана


Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

Представители на Българската православна църква бяха на посещение на добра воля при държавния секретар на Светия Престол във Ватикана.

Делегацията бе водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно и Средноевропейски на БПЦ-БП. В делегацията са и Н. Пр. Богдан Паташев - посланик на Република България към Светия Престол и Негово благоговейнство презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и свещеник на БПЦО "Свети Седмочисленици" в Рим.

Обсъдени бяха въпроси относно църковните отношения.

Бе направено представяне на презвитер доц. д-р Иван Иванов, като новият свещеник на БПЦО и църковно-дипломатически представител в Рим.

Бяха дискутирани теми, свързани с предстоящото посещение на наша делегация при папа Франциск за 24 май, възможността да се проведе историческо богослужение - за светите братя Кирил и Методий в Рим, да се отслужи света Литургия на централния олтар на раннохристиянската базилика "Сан Клементе", където са мощите на св. Константин-Кирил Философ, планиране на традиционното поклонение на гроба. 

Разгледани бяха въпроси от духовно-пастирски характер, свързани с функционирането на енориите в Западна и Средноевропейската епархия на БПЦ.

Митрополи Антоной благодари за предоставената възможност за литургично ползване на католическите храмове от страна на българските православни общини.

Обсъдени бяха и въпроси от академичен и културен характер, свързани с възможност за бъдещи специализации на богослови в папските университети.

Владиката Антоний благодари от името на Неговото Светейшество за възможността за дарението на мощите на Свети Климент папа Римски  и на Свети Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

От своя страна кардинал Паролин изказа най-сърдечните поздрави на папа Франциск към патриарх Неофит, възхитен беше от възможността доц. д-р презвитер Иван Иванов да бъде пратеник в Рим, като се изтъкна, че е специализант в Папския институт за Изтока и преводач на папа Йоан Павел Втори и папа Франциск в България, по време на посещенията им в Светия Синод на БПЦ и патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Кардинал Паролин подчерта, че ще се радва да види отново българска църковна делегация при папата на 24 май и възторжено приема идеята да се отслужи Литургия на този ден в храма "Сан Клементе" в Рим. Пожела благодатно и плодотворно служение на новия свещеник и подчерта подкрепата си за утвърждаване на българската църковна община в Рим, чието литургично седалище е църква "Сан Паоло ала Регола.

Презвитер Иван Иванов ще служи в църковната ни община "Св. Седмочисленици" в Рим. 

Публикуване на коментар

0 Коментари