БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В БЕРЛИН ОТНОВО С ФИЛМОВА СЕДМИЦА, ТОЗИ ПЪТ ПОСВЕТЕНА НА РОДНОТО ДОКУМЕНТАЛНО КИНОНюз БГ Репортер

Българският културен институт в Берлин
отново ще зарадва своята публика със 7 дневна филмова програма, но този път посветена на българското документално кино!

В продължението на проекта седмица на българския игрален филм ‚‚7 дни /7 филма /24 часа онлайн, който беше организиран от БКИ в Берлин през месец ноември 2020, приятелите на българското кино в Германия ще имат възможността да се срещнат с 7 избрани документални ленти от България, които ще бъдат излъчени в периода между 21-28 март 2021 г.

В програма са преплетени различни тематични контексти, които поставят фокус, както върху социални и политически проблеми, така и върху културни и етнически въпроси, отразяващи българската действителност от различни исторически периоди или представящи просто отделни човешки съдби.


Със сигурност едно от най-емблематичните заглавия в програма е филмът на Адела Пеева ‚‚Чия е тази песен?‘‘ (2003), получил номинация на Европейската филмова академия за най-добър документален филм за 2003 година. ‚‚Чия е тази песен‘‘ e представен в програмите на 50 международни филмови фестивали, между които „Трайбека” в САЩ и IDFA в Холандия и отличен е със 17 национални и международни награди. И този път името на Стефан Командарев присъства в програмата на БКИ - Берлин. Ще бъдат представени два негови филма – ‚‚Aзбука на надеждата‘‘ (2003) – носител на Голямата награда „Златен ритон“ (2003) и Първа награда от филмовия фестивал във Висбаден (ФРГ) и ‚‚От признателните потомци‘‘ (2016). 

Германската публика ще се запознае със съдбата на първата жена кинорежисьор у нас – Бинка Желязкова във филма ‚,Бинка. Да разкажеш приказка за мълчанието‘‘, история пречупена през обектива на режисьорката Елка Николова.


Документалният филм на Асен Владимиров ‚‚Жертва на пешки‘‘ (2018) разказва драмата на българския доктор Марко Марков, преплетена с историческите събития около разкриването на гроба при Катин.
Режисьорът и сценарист Борислав Колев ще бъде представен в програмата с филмите ‚‚Салто мортале‘‘ (2015)  и ‚‚Рокендрол‘‘ (2019).

Борислав Петранов

Директорът на БКИ - Берлин г-н Борислав Петранов изразява изключителната си благодарност към партньорите на проекта - „Neterra.TV+
“, и им благодари за подкрепата и професионализма на екипа им. 

Подробна информация за филмите както и линковете за достъп могат да бъдат намерени на:

- интернет страницата на БКИ - Берлин: https://www.bulgarisches-kulturinstitut.de/

- Фейсбук - страницата на БКИ - Берлин: https://www.facebook.com/bkiberlin/

Важно уточнение: филмовата програма ще бъде достъпна само на територията на Федерална република Германия.


Публикуване на коментар

0 Коментари