Задържаха лица, занимаващи се с изготвяне и съхранение на неистински парични знаци в големи количества (текст + фоторепортаж)Нюз БГ Репортер

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 243, ал. 1 и чл. 244, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Работата по случая е започнала преди няколко месеца след постъпила информация за лица, занимаващи се с изготвяне на неистински парични знаци на територията на столицата. Сформирани са били съвместни екипи от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и „Икономическа полиция“ в СДВР.

В резултат на предприетите действия по разследването на престъплението извършителите са били установени – 49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А. Двамата работели като печатари.

При условията на неотложност са били извършени претърсвания и изземвания на три адреса в гр. София. Разследващите са открили множество вещи, относими към престъпното деяние - около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.

И.Н. и Д.А. са били привлечени в качеството на обвиняеми за изготвяне и държане на неистински парични знаци в големи количества.

Към настоящия момент са разпитани свидетели, изготвена е експертна справка относно истинността на иззетите банкноти и са назначени експертизи.

С постановление на наблюдаващия прокурор И.Н. и Д.А. са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.Публикуване на коментар

0 Коментари